פנסיה לעצמאים

קצת על חוק פנסיית חובה לעצמאים

היכן ניתן לחסוך?

בשנת 2017 נכנס לתוקפו חוק פנסיה חובה לעצמאים, החוק מחייב עצמאיים במינימום הפרשה לפנסיה אבל גם מאפשר להגדיל את ההפרשה ולקבל עליה הטבות מס.

משרדנו מתמחה בטיפול  360º ללקוחות העצמאיים, ליווי צמוד, הדרכה, הכוונה ושירות.

אנו רואים את החוק כמתנה, מהניסיון שלנו, ציבור העצמאיים ברובו לא מפריש בצורה נכונה לחיסכון הפנסיוני ולא מבצע ניהול סיכונים שמתאים לצרכיו.

אם בשנת 2008 חל צו ההרחבה לפנסיית חובה לשכירים. ציבור העצמאיים נמצא "בפיגור" בזמנים בהקשר לחיסכון, מכיוון שככל שמתחילים לחסוך מוקדם יותר, ייצבר  יותר כסף לגיל הפרישה.

לפי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה בישראל כ- 12.5% עצמאים.

הרבה מהעצמאיים נמצאים במאבק יומיומי בכדי להתפרנס בכבוד, ונתקלים בהרבה בעיות שלא נמצאות ומתאפיינות באוכלוסיית השכירים. אני פוגש הרבה עצמאיים שמספרים לי שאוטוטו אני משקיע בנדל"ן (שזה אחלה דבר לדעתי…אבל בפועל מדובר בתכנית מאוד עתידית), או שטוענים "אני לא אצא אף פעם לפנסיה, אני אוהב את העבודה ואמשיך כל עוד אני יכול…"

אני רואה מולי את החשיבות הרבה של ההדרכה הפנסיונית לעצמאיים, וחשוב לי מאוד לצמצם את הסיכוי שהלקוחות שלי חלילה יגיעו לעוני בגיל הפרישה.

ברור לי שבעצמאות ישנה חוסר יציבות, תזרים הכנסות משתנה ועוד הרבה הרבה סיבות של למה לחסוך היום, מה שאולי אצליח לחסוך מחר. אך יחד עם זאת, צריך להבין שכמו שאדם דואג לשלם את כל החשבונות הקבועים מראש, כך גם צריך להסתכל על ההפרשות הפנסיוניות.

המדינה מעודדת את ההפרשות, נותנת הטבות מס עליהם. ועוד אוסיף שעצמאי שלא פותח לעצמו קרן השתלמות פשוט לא מתנהל נכון כלכלית.

קצת על חוק פנסיית חובה לעצמאים:

עצמאי החל מגיל 21 ועד 60, שפעיל למעלה מחצי שנה, חייב על פי החוק להפקיד לחיסכון פנסיוני, ומגיל 55 ומעלה, פטורים מחובת ההפקדה.

שיעור ההפקדה לפנסיית חובה לעצמאים הינו 4.45% עד חצי מהשכר הממוצע במשק(לפי הגדרות הביטוח הלאומי), ועל 12.55% מהחלק מעל מחצית השכר הממוצע במשק.

ההפרשה הפנסיונית תחולק כך ששני שלישים מהכספים יופרשו לטובת רכיב התגמולים​​ והשליש הנוסף לטובת סיוע במצב ​​אבטלה חלילה – חלק ייעודי מהחיסכון הפנסיוני, אותו ניתן למשוך במצבי אבטלה ולא רק בגיל הפרישה (יתרון נוסף שהוכנס לחוק). כמו כן, ניתנה לציבור העצמאים עוד הטבה – לזיכוי בהפקדה לפנסיה בשיעור של 0.5%, ובנוסף, בניגוד לעבר, תינתן הטבת מס נוספת שהיא הפקדה לקרן השתלמות. כך עצמאי יוכל להפקיד 4.5% מהכנסתו לקרן השתלמות ולהיות זכאי להטבת מס, ללא תלות בהפקדה של 2.5% הנוספים לקרן השתלמות אשר אינם זכאים להטבת מס.

לדוגמא:

הכנסהעד מחצית השכר הממוצע 4.45%מעל מחצית השכר הממוצע 12.55%סה"כ הפקדות לפנסיה
5,000213 29 242 
7,500213 342 555  
10,000213 656 869 


החל מה-1 בינואר 2018, רשות המיסים תעביר פעם בשנה רשימה של עצמאיים שלא יפקידו לפנסיה לפי שיעורי המס וישלחו התראות תשלום במידה ועדיין לא יפקידו לחיסכון פנסיוני, יוטל עליהם קנס בגובה 500 שקלים.

אז היכן ניתן לחסוך?

אפשר לבצע את החיסכון הפנסיוני ב-3 מוצרים שונים: קרן פנסיה, ביטוח מנהלים וקופת גמל.

מה הכי טוב? לכל אחד יש את היתרונות והחסרונות שלו, השאלה היא, מה מתאים לך?

אז לסיכום, ממה שאנחנו במשרד מכירים ונחשפים, עצמאיים צריכים לקבל יחס מיוחד ושונה, הדרישות שלהם אחרות, יכולות ודרישות שונות מאדם לאדם.

חשוב לנו להיפגש, להכיר, להתאים לכל אחד את החליפה המתאימה לו באופן אישי.

אנו מבינים שזמנך יקר ולכן נעשה את כל המאמצים לכך שהפגישה תעבור בצורה מובנת ועניינית בכדי שהמפגש יהיה פרקטי.